субота, 26. октобар 2013.

Zatvor u Nišu


Čak 686 osuđenika čeka da ide na robiju u niški zatvor, od tog broja 91 će izbeći služenje kazne jer je ona u međuvremenu zastarela
Kazneno-popravni zavod u Nišu toliko je pun da osuđeni kriminalci čekaju na red za izdržavanje kazne! U ovom trenutku čak 686 osuđenika čeka na robiju, od kojih 91 nikada neće ni ući u zatvor, jer im je u međuvremenu kazna zastarela!
Svetoljub Mazić, upravnik zatvora u Nišu, priznaje da ova ustanova kuburi sa prostorom jer pokriva područje od Kladova pa do Novog Pazara.
Prema njegovim rečima, najkritičnije je stanje u „C" paviljonu, u kome boravi 286 osuđenika, a ne bi trebalo više od 180.- U našoj ustanovi kaznu izdržava 1.175 osuđenika, dok bi optimalan broj za normalno funkcionisanje ustanove bio 800 do 850. Trenutno 686 lica čeka na izdržavanje kazne po osnovu 818 presuda, a u 91 slučaju sud je utvrdio da su izrečene kazne zastarele - kaže Mazić.

- Za razliku od paviljona „A" i „B", koji su renovirani i u kojima svaka soba ima kupatilo i televizor, u objektu „C" su grupne spavaonice. Tamo borave problematični osuđenici, koji su zbog izazivanja incidenata izgubili privilegiju da kaznu izdržavaju u boljim uslovima. Takođe, u paviljonu „C" su i zatvorenici koje izolujemo od njihovih saučesnika ili od drugih osuđenika sa kojima su u sukobu - objašnjava Mazić.
Prvi čovek niškog KPZ objašnjava da je situacija znatno pogoršana dolaskom stotinak osuđenika iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, gde su u toku radovi. Međutim, ni njihov povratak u matični zatvor neće značajnije uticati na poboljšanje stanja u niškom zatvoru.
- Nedeljno desetak zatvorenika napusti ustanovu, ali isto toliko uđe. Istovremeno, izriču se nove osuđujuće presude, pa se brojka onih koji čekaju na izdržavanje kazne uvećava, a kapacitet zatvora je ograničen - ističe Mazić.
Početkom sledeće godine u niškom Kazneno-popravnom zavodu počeće izgradnja novog prijemnog odeljenja. Na ovaj način kapacitet zatvora će se proširiti za još dvesta osuđenika. Međutim, Mazić ističe da ni to neće biti dovoljno za normalno funkcionisanje ustanove ovakve vrste.
- Ako se uzme u obzir da na ulazak u zatvor čeka 686 ljudi, što je više od polovine ukupnog kapaciteta zatvora, jasno je da još dve stotine mesta neće rešiti problem. Međutim, u toku je izgradnja zatvora u Padinskoj skeli, a najavljeno je da će nove kazneno-popravne ustanove biti građene i u Prokuplju, Kragujevcu i Kruševcu, što će dovesti do rasterećenja KPZ u Nišu - ističe Mazić.
Upravnik niškog KPZ smatra da bi se problem preopterećenosti zatvorskih ustanova rešio i većom primenom alternativnih sankcija, odnosno izricanjem kazni društveno korisnog rada. Mada je ova vrsta kazni rezervisana za izvršioce lakših krivičnih dela, njenom primenom, ističe Mazić, postigao bi se značajan efekat.
- Onima koji prvi put izvrše krivično delo, ili je za to delo propisana kazna zatvora do tri godine, mogu se izricati te alternativne sankcije. To bi, s jedne strane, doprinelo rasterećenju zatvora, ali bi se takođe sprečilo da izvršioci lakših krivičnih dela kaznu izdržavaju sa povratnicima, čime bi se olakšala njihova resocijalizacija - predlaže Mazić.
Biljana Miladinović, predsednik Opštinskog suda zaduženog za izvršavanje presuda, ističe da nijedan osuđenik nije izbegao kaznu propustom ovog suda.

- Referent za izvršenje kazne opštinskog suda na čijoj teritoriji osuđeno lice ima prebivalište izdaje nalog za izdržavanje kazne na osnovu pravosnažne i izvršne presude. Osuđenom licu nalaže se da se javi na izdržavanje kazne određenog datuma u određenu zatvorsku ustanovu. Ukoliko on to ne učini, izdaje se naredba za prinudno sprovođenje policiji, a nakon tri meseca takav predmet se arhivira jer je sud uradio sve što je njegova dužnost - objašnjava Miladinovićeva.





Нема коментара:

Постави коментар