четвртак, 10. април 2014.

Preživeli akteri filma "Vidimo se u čitulji"







Tek desetak od 19 aktera dokumentarnog filma „Vidimo se u čitulji" (snimljen u periodu sankcija, od 1993-1995. godine) preživelo je danas!

 Mada se u javnosti često pominjalo da je je jedini preživeli  Kristijan Golubović, danas preživeli su uglavnom oni koji su pominjani kao "žestoki momci" tada su pristali da otvoreno govore o dešavanjima koja nisu bila dostupna medijima.

 Više od decenije proveo u zatvorima u rodnoj Nemačkoj, Italiji, Grčkoj i drugim zemljama širom Evrope. Već kao maloletnik odležao 3,5 godine u Dizeldorfu zbog oružane pljačke. Srbiji je po međunarodnim poternicama izručivan: 1993. iz zatvora u Dizeldorfu i 2003. iz grčkog kazamata gde je robijao kao šef jugoslovenske mafije u Atini. Osuđen zbog iznude i u „Zabeli" je odslužio četiri i po godine. Trenutno je osuđen nepravosnažno na 14 godina zatvora zbog preprodaje droge.

Samo za vreme snimanja filma tri učesnika dokumentarca su ubijena u obračunima u beogradskom podzemlju.
Sve je počelo tokom ludih devedesetih. Prvi koji je postao lak na obaraču bio je Aleksandar Knežević Knele, ubijen 28. oktobra 1992. u apartmanu 331 hotela Hajat. A onda je sve otišlo niizbrdo. Pucalo se iz pištolja, pušaka, bacane su bombe... Ubijalo se u sačekušama i obračunima...

Najuspešnijim se može smatrati Zvezdarac Željko Rutović, koji je, kao i u filmu, i danas neosuđivan i bavi se biznisom. Nekadašnji klanovi danas nisu na okupu. Sudbine preživelih su različite. Pojedini robijaju, većina se povukla, dok su retki oni koji su i dalje aktivni u podzemlju.

Film su ekranizovali autori Aleksandar Knežević i Vojislav Tufegdžić, i režiser Janko Baljak na osnovu knjige "Kriminal koji je izmenio Srbiju". Predstavljamo vam aktere koji su preživeli kišu metaka iz devedesetih.

Aleksandar Kristijan Golubović

Član zvezdarskog klana koji je u filmu priznao svoje poslove sa ukrajinskom mafijom, ali i govorio o pametnom načinu „poslovanja", preživeo je i kao i u filmu i do danas ostao neosuđivan. Iako je i u „beloj knjizi" MUP-a iz 2003. označen kao pripadnik zvezdarskog klana Sredoja Šljukića Šljuke, ni danas nema nijednu jedinu mrlju u karijeri i važi za kontroverznog biznismena. Bio je vlasnik kockarnice u elitnom ruskom turističkom gradu Sočiju. 

Dragan Nikolić Gagi



Član "bežanijskog " i jedan od vođa grupe uz Petra Miloševića (ubijen 1999.), Gorana Mijatovića Mite (ubijen 2006. na Bežanijskoj kosi) i Radoslava Trlajića Bate Trlaje (ubijen 2000.). Sa 18 godina Gagi je otišao sa drugom Pirketom (Slaviša Pavić) u inostranstvo i „pekao zanat" u Austriji, Italiji i Nemačkoj. Nije krio ni da se družio i sa Kristijanom Golubovićem, što, međutim, nije potrajalo. Trenutno se nalazi u Centralnom zatvoru u Beogradu, gde izdržava kaznu kao saučesnik u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana. Žalio se sudu u Strazburu na presudu.
Dragan Nikolić Gagi


Nenad Branković Nena

Takozvani povratnik sa ratišta u filmu i pripadnik zvezdarskog klana na vreme se povukao se iz sveta kriminala i posvetio legalnim poslovima.


Ljubomir Manojlović Buca
Član klana sa Zvezdare koji je i u vreme filma bio uključen samo u sitnije poslove, ali je bio prijatelj iz detinjstva žestokih momaka iz ovog beogradskog naselja. Ubrzo posle filma raskrstio je sa „mutnim vodama".



Sonja Lazetić
U filmu je imala samo 15 godina. "Želim da budem poznata, da me svi znaju", izjavila je postavivši dijagnozu jednog vremena. Bila je udata za Gorana Marića, kontroverznog biznismena iz Ripnja, koji je ubijen i spaljen u džipu kraj Dobanovaca 2009. godine. Ponovo se udala za fudbalera Nikolu Lazetića pre tri godine.


Vladan Kontić - Konta
Posle filma nije bio u javnosti do 2006. godine. Tada je u obračunu sa Lukom Bojovićem u vili „Jelena" na Dedinju ranjen u nogu. Pre nekoliko godina teško ga je pretuklo obezbeđenje jednog splava i kasnije mu je isplatilo veliku odštetu.

Srđan Kačavenda
Povukao se iz javnosti i iz "velikih priča". Ipak, pominjao se kao kontroverzni biznismen i u unosnim poslovima.

zoomPreživeo je kao učesnik nekoliko pucnjava. Devedesetih se povukao iz kriminala, poznat je iz filma po ponavljanju uzrečice "razumeš".

Нема коментара:

Постави коментар