среда, 27. новембар 2013.

Bekstvo iz zatvora sve teže

BEOGRAD - 
Pripadnici Uprave za izvršenje zavodskih sankcija i Žandarmerija danas su u Kazneno-popravnom zavodu Beograd u Padinskoj skeli uspešno izveli vežbu sprečavanja bekstva iz zatvora, na čemu su im čestitali premijer Ivica Dačić i ministar pravde Nikola Selaković.

Dačić i Selaković su izrazili zadovoljstvo što je i ovom prilikom, pri simuliranju realne situacije, pokazana dobra saradnja zatvorskih čuvara i Žandarmerije.
Dačić je novinarima rekao da i ova vežba pokazuje da "moramo da imamo spremne odgovore na svaku vrstu izazova, rizika i pretnji".
On je istakao da se u srpskim zatvorima nalaze izvršioci najtežih krivičnih dela i da "naša pažnja mora da bude posvećena bezbednosti".
Dačić je naveo i da je na ovoj vežbi pokazano da raspolažemo "efikasnim sredstvima i osposobljenim ljudstvom koje može da reši i ovakve izazove" simulirane na vežbi.


Tanjug (Nenad Milošević)On je podsetio i da su prošle godine Željko Milovanović i Sretko Kalinić pokušali da pobegnu iz pritvorske jedinice Specijalnog suda i da je to sprečeno zahvaljujući Žandarmeriji.
"Potrebno je stalno ispitivati sve mogućnosti, jer ne postoji zatvor iz koga je nemoguće pobeći i iz koga nisu pokušali da pobegnu, pa i iz najčuvenijih zatvora", rekao je Dačić.
On je istakao i da je zato saradnja Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija i Žandarmerije od vitalnog značaja za bezbednost države.
Selaković je istakao da vežba, koja je prikazana u realnim uslovima, pokazala da imamo moćni sistem zaštite u zatvorima Srbije.
On je rekao i da je ovo bila prva taktičko-pokazna vežba Uprave za izvršenje zavodskih sankcija i Žandramerije, koje dobro sarađuju.
"Izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa MUP-om i smatramo da bez obzira na naše zadovljstvo uvek može da bude bolja i da se produbljuje, usavršava i unapređuje", rekao je Selaković.
On je, najavivši donošenje novog Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, kako bi se "ispravile anomalije" i zatvorski sistem doveo u još bolje stanje naglasio značaj rada Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.
"Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je jedan od stubova bezbednosti države Srbije", rekao je Selaković, dodavši da je ove godine ta uprava ojačana sa 70 pripadnike zatvorske straže i da je u planu za narednu godinu prijem njih još 250.
Tanjug (Nenad Milošević)
Tanjug (Nenad Milošević)


Na vežbi je simuliran pokušaj napada oružane grupe na zatvor kako bi se oslobodio njihov vođa, kao i reakcija zatvorskih čuvara i Žandarmerije.
Prema scenariju vežbe, uz napad na objekat, u unutrašnjosti zatvora došlo je istovremeno do pobune, a u smirivanju situacije, zatvorskim čuvarima došli su u pomoć i pripadnici Žandarmerije.
Na vežbi je demonstrirana vrhunska osposobljenost pripadnika obe službe koje su pri intervenciji koristile i službene pse.
Vežba "Padinska skela 2013" izvedena je u najmodernijem zatvoru u Srbiji, sa specijalnim tehničkim sistemima zaštite, ali i dva reda "žilet žice" visine 4,5 metara oko zatvora
U tom zatvoru, koji je građen po uzoru na italijanske, smešteni su osuđenici za najteža krivična dela.

Нема коментара:

Постави коментар