уторак, 17. децембар 2013.

UN: Prenatrpanost zatvora je vrsta mučenja

Usled stalnog rasta broja zatvorenika u svetu, prenatrpanost zatvora stvara uslove koji mogu da se smatraju zlostavljanjem ili čak mučenjem, izjavio je specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za torturu Huan Mendes.
On je istakao da rastući broj zatvorenika "predstavlja ogroman finansijski teret po države", budući da se procenjuje da se u zatvorima širom sveta trenutno nalazi više od 10 miliona ljudi, 

"Globalna kriza na tom polju rezultuje pogoršanjem uslova u zatvorima, što dovodi do okolnosti koje mogu da se smatraju zlostavljanjem ili čak mučenjem", naveo je Mendes, koji radi na tome da Generalna skupština UN revidira svoje propise o tretmanu zatvorenika.

Mendes je u izveštaju upozorio da Standardna minimalna pravila za postupanje prema zatvorenicima, koje su Ujedinjene nacije usvojile pre više od 50 godina, "značajno zaostaju u odnosu na napredak postignut u poslednje vreme kad je reč o međunarodnim zakonima na polju ljudskih prava".

On je posebno ukazao na to da Standardi ne sadrže odredbu o apsolutnoj zabrani torture i da bi pravila trebalo da se primenjuju i na institucije za mentalno obolele i policijske stanice.


E Mendes svaka ti je ka Njegoševa.

Нема коментара:

Постави коментар