среда, 22. јануар 2014.

Alternativne sankcije

Kućni zatvor će, pored rada u javnom interesu i uslovne osude sa zaštitnim nadzorom, biti jedan od vidova alternativnih sankcija, rekao je Selaković u Vladi Srbije nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u izvršenju alternativnih sankcija sa gradonačelnicima i predstavnicima devet gradova.
Na osnovu tog memoranduma Uprava za izršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i državne uprave otvoriće još devet novih kancelarija za alternativne sankcije u Kruševcu, Jagodini, Zaječaru, Kraljevu, Negotinu, Novom Pazaru, Vranju , Prokuplju i Pirotu, u kojima se nalaze sedišta viših sudova. 

Govoreći o budućnosti sistema sankcionisanja u Srbiji, ministar je naveo da je prema Strategiji za razvoj alternativnih, vanzavodskih sankcija u Srbiji od 2013. do 2020. godine propisano je da do kraja 2015. godine da u svakom sedištu višeg suda bude otvorena kancelarija za alternativne sankcije. 

"Alternativne sankcije, u čijem izvršenju imaju najvažniu ulogu kancelarije i poverenici koji u njima rade, jesu budućnost krivičnog sankcionisanja uopšte u svetu a i u Srbiji", rekao je Selaković i dodao da Sbija zaostaje u priličnoj meri za razvijenim evropskim demokratijama. 

Prema njegovim rečima, u razvijnim državama faktički dve tećine a negde i tri četvrtine dosudjenih kazni jesu one koje se izvršavaju na alternativni način. 

"To je cilj kome težimo, ali prvo moramo da ojačamo svoju infrastruktutu upravo ovaranjem kancelarijama i poverenicima koji u njima rade", napomenuo je Selaković. 

Pored već otvorenih kancelarija, sledeće sedmice biće otvorena kancelarija u Zrenjaninu a u pripremi su i u Pančevu, Leskovcu, Užicu , Čačku. 

Otvaranje tih kancelarija doprinosi pravnoj jednakosti gradjana, uštedama u državnom budžetu i boljoj resocijalizaciji osudjenika, zaključio je ministar.

Нема коментара:

Постави коментар