среда, 2. април 2014.

Kriza i kriminal

Ekonomska kriza podstiče rast kriminaliteta uopšte, samim tim i kriminaliteta mladih, kaže za „Politiku” dr Biljana Simeunović Patić, profesor na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu. Tome u prilog svedoči činjenica da je prosečan broj maloletnih učinilaca krivičnih dela u Srbiji, tokom proteklih pet godina, porastao za četvrtinu u odnosu na prethodni petogodišnji period.
Prema podacima Republičkog zavoda sa statistiku, u našoj zemlji je od 2008. do 2012. godine u proseku podneto 3.900 krivičnih prijava protiv mlađih od 18 godina, dok je od 2003. do 2007. godine taj broj iznosio 2.990.
– Posebno zabrinjava to što je apsolutni porast maloletnih učinilaca krivičnih dela zabeležen u slučaju imovinskih i nasilnih delikata, uključujući i krivična dela protiv života i tela. Uočljivo je povećanje broja maloletnika koji čine krivična dela protiv javnog reda i mira, pre svega nasilničko ponašanje – navodi Simeunović Patić.
Navode naše sagovornice potkrepljuju brojni primeri delinkventnog ponašanja mladih. Pre nedelju dana trinaestogodišnji dečak je izboden, dok je na klupi u parku, u beogradskom naselju Žarkovo, sedeo s drugaricom. Napala su ga dvojica, takođe dečaka, starijih od njega godinu i dve dana.
Kada su dvojica naoružanih razbojnika krajem januara ove godine upali i opljačkali prodavnicu u Ulici Đorđa Zličića u Novom Sadu, niko nije mogao da pretpostavi da je reč o dvojici mladića starih 14 i 15 godina.
Do koje mere su mladi čineći krivična dela spremni da idu svedoči i hapšenje osumnjičenih za seriju razbojništava u septembru prošle godine. Ispostavilo se da su prodavnice i firme u Beogradu opljačkali dečaci s nenavršenih 18 godina i to tako što su maskirani fantomkama i uz pretnju čitavim arsenalom, počev od pištolja, preko noža do bejzbol palice i elektrošoka, od radnika oduzimali dnevni pazar.
Javnost je tokom prošle godine bila potresena i serijom brutalnih razbojništava i krađa koje su počinili maloletnici u Novom Sadu, a jedna od žrtvi mladih i obesnih napadača bio je i školski nastavnik.
Posle hapšenja četvorice osumnjičenih za prebijanje i pljačku nastavnika, među kojima je bilo i mlađih od 14 godina, ispostavilo se da oni u policijskom dosijeu već imaju ukupno 11 razbojništava i 28 teških krađa.
Profesorka Simeunović Patić kaže da poslednjih godina među maloletnim učiniocima krivičnih dela porastao broj onih sa 14 i 15 godina.
– Poslednjih godina, u strukturi maloletnih učinilaca krivičnih dela mlađi maloletnici, dakle oni sa 14 i 15 godina, učestvuju sa oko 40 odsto. Razloge treba tražiti u tome što je sve više dece bez odgovarajuće brige i nadzora roditelja ili staratelja, koji su opterećeni brojnim obavezama i problemima, dok su s druge strane ta ista deca sve izloženija negativnom uticaju devijantnih vršnjačkih grupa, starijih prestupnika i štetnim medijskim sadržajima. Takođe, droge i druge psihoaktivne supstance su im sve dostupnije – smatra naša sagovornica.
U periodima ekonomske krize, kako zaključuje Simeunović Patić, prilika za lično postignuće i socijalnu afirmaciju je sve manje u legalnoj zoni socijalnog sistema i one se sve više nalaze u zoni delinkventnog.

Нема коментара:

Постави коментар