недеља, 25. јун 2017.

Održan festival besedništva osuđenika u KPZ Sremska Mitrovica

SADA srce šalje poruku duši, da je moj život izlečio neizlečivo i da počinje iz početka. Ali, ovog puta sa novim svrhom. Jer, moj život će biti lep, upravo zato što sam od krhotina stvorila nešto jače.
To je poruka osuđenice Vesne Jeremić, pobednice autorske besede pod nazivom "Poruka srca", na trećem festivalu besedništva osuđenih lica, koji je u organizaciji Ministarstva pravde, Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija i Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica, održan u hotelu "Srem". Osuđenik iz ovog zatvora Bogdan Lupac dobitnik je nagrade za interpretaciju, od osam učesnika u ovoj kategoriji. U zatvorskoj ustanovi koja je izgrađena po naredbi austrougarskog cara Franje Josifa, napominju da je i ova manifestacija deo edukacije, kako bi se osuđenici posle odslužene kazne lakše uključili u normalan život.
Festival pod nazivom "Neka se čuje i druga strana", ove godine okupio je 13 osuđenika iz poluotvorenih i otvorenih odeljenja iz šest zatvorskih ustanova iz Srbije. Na bini su se smenjivali učesnici koji su se takmičili u dve kategorije, autorska beseda i u drugoj, gde su izvođači interpretirali nečiju, po svom izboru. Trema kod takmičara, bila je neizbežna. U autorskoj besedi učestvovalo je petoro, među njima jedina žena, koja je kratkom i emotivnom porukom osvojila žiri.
- Život počinje onog trenutka kada se raspadne, a ja sam to shvatila kada mi se desila tragedija. Sada me sitnice obraduju i izmame osmeh, učim da budem srećna, jer znam da sreća dolazi iznutra i novog srca, onog mog starog, izlečenog - kaže pobednica Vesna, koja služi zatvorsku kaznu u KPZ za žene u Požarevcu, zbog ubistva. Ona je osuđena na zatvorsku kaznu od pet godina i četiri meseca, a još šest meseci, koliko joj je ostalo do kraja, koristi da čita i piše pesme.

STRANCI U KPZtrenutno boravi više od 2.000 osuđenika. Ovo je jedina ustanova u sistemu izvršenja krivičnih sankcija u Srbiji, u kojoj kazne izdržavaju i strani državljani, kojih trenutno ima oko 200.
U kategoriji interpretacija, osuđenik Bogdan iz Sremske Mitrovice, koji služi zatvorsku kaznu zbog neovlašćene proizvodnje marihuane, govorio je o slobodi, tekst autora Jovana B. Vladimirova.
- Svima nama je sloboda ugrožena, ali ja kao osuđeno lice nalazim se u težem položaju. Zato, kada sam birao interpretaciju, prvo mi je za oko zapao sam naziv besede, ali i to što kao čovek težim ka toj slobodi - naglasio je Bogdan, kojem je ostalo još godinu dana i deset meseci zatvorske kazne.
PRIPREME ZA OTPUST
- OVA manifestacija je kruna našeg rada sa osuđenicima. Ovo smo napravili zbog resocijalizacije i pripreme za njihov postepeni prihvat, kada napuste našu ustanovu. Na ovaj način želimo i da ih afirmišemo, kroz razne aktivnosti u našoj ustanovi - ističe Nebojša Draganović, zamenik upravnika KPZ u Sremskoj Mitrovici.

Нема коментара:

Постави коментар