четвртак, 31. октобар 2013.

Problemi nakon izlaska iz zatvora




Tridesetdevetogodišnji Beograđanin, koji je odslužio višegodišnju kaznu zatvora u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, iz kojeg je izašao 2011. godine, kaže da je boravio u oronulim zgradama izgrađenim, po njegovoj proceni, sredinom prošlog veka. Dešavalo se da zatvorenici o svom trošku sami okreče grupne sobe u kojima borave godinama, jer uprava za to nije imala sredstva.



„Ja sam bio u poluotvorenom delu, bilo je problema sa grejanjem. Poznato mi je da su smeštajni uslovi u zatvorenom delu još gori”, kaže ovaj Beograđanin.
On objašnjava da nije imao neke posebne probleme, uključujući i zdravstveno zbrinjavanje – čak su i lekari specijalisti dolazili da pregledaju osuđenike u tom delu zatvora.
„Bivši osuđenici se sa pravim problemima susreću po izlasku iz zatvora. Mnogima isteknu lična dokumenta, imaju pravo na jednokratnu pomoć Centra za socijalni rad da bi to regulisali i platili takse, ali sam na taj novac čekao sedam meseci.

 Bez dokumenata ne možeš ni da konkurišeš za neki posao, izvod iz krivične evidencije nas prati trajno. Retko ko je voljan da zaposli bivšeg osuđenika, pa se mnogi vraćaju kriminalu, odnosno u zatvor”, objašnjava ovaj Beograđanin

.

Нема коментара:

Постави коментар