четвртак, 31. октобар 2013.

Zaštitnik gradjana u poseti zatvoru u Sremskoj Mitrovici

Zaštitnik gradjana ,nešto kao moderna verzija Zoroa je bio onomad u Mitri i zaključio sledeće:


Prilikom posete tima zaštitnika građana KPZ Sremska Mitrovica utvrđeno nečovečno postupanje prema osuđenicima sa teškim mentalnim poremećajima.

Kada su članovi tima za prevenciju torture zaštitnika građana došli u posetu Kazneno-popravnom zavodu „Sremska Mitrovica”, zatekli su prostorije u kojima je bilo više osuđenika nego što je to predviđeno smeštajnim kapacitetom, nebezbedne trospratne krevete, hodnike u kojima su bile gomile đubreta i potpuno ruinirano zajedničko kupatilo.

 Poseban problem jeste medicinsko zbrinjavanje – nema dovoljno lekara, medicinskih tehničara i lekova, bolesnici se ne pregledaju svakodnevno, injekcije insulina daju se kroz rešetke, a zubarske intervencije uglavnom se svode na vađenje zuba, ko ima.
www.ombudsman.rs/
U kancelariji zaštitnika građana nedavno je završen izveštaj o ovoj poseti, obavljenoj 2012. Konstatovano je da je u roku od godinu dana, koliko je prošlo između dve kontrole, od 65 preporuka upućenih KPZ „Sremska Mitrovica” – postupljeno u skladu sa 21 preporukom, delimično je sprovedeno 16, a nije postupljeno po 28 preporuka.
– Kada se govori o zatvorima, uprave ističu dobre stvari, kojih svakako ima, ali značajan broj osuđenika boravi u veoma lošim uslovima. Reč je o velikom broju ljudi, a mi ne možemo biti zadovoljni dok i jedan čovek boravi u takvim uslovima.

Takođe, bilo bi nekorektno svu odgovornost za zatečeno stanje u KPZ „Sremska Mitrovica” pripisati upravniku, jer su neki problemi širi – kaže zamenik zaštitnika građana Miloš Janković, inače vođa tima tima za prevenciju torture.
On kaže da su članovi njegovog tima na licu mesta mogli da se uvere u prenaseljenost zatvora. Poređenjem smeštajnih kapaciteta i broja osuđenika, pritvorenika i prekršajno kažnjenih, jasno je da im u okviru spavaonice nije obezbeđeno propisanih minimalnih osam kubnih i četiri kvadratna metra.
Problematičan je odnos prema osuđenicima sa teškim mentalnim poremećajima koji bi morali biti u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, kaže naš sagovornik. Ta preporuka nije izvršena uz objašnjenje da zatvorska bolnica ove pacijente prima samo kada je došlo do pogoršanja.
– Zadržavanje osuđenih sa teškim mentalnim poremećajima u zavodu, uprkos tome što nisu stvoreni uslovi za njihovo odgovarajuće lečenje, u produženom trajanju predstavlja nečovečno postupanje – ističe Janković.

Нема коментара:

Постави коментар