недеља, 24. новембар 2013.

Pomoć države Srbije ili šta te čeka napolju

Potrebna dokumenta za dobijanje kratkoročne novčane pomoći  ( pet soma)


Dajemo okvirni spisak potrebnih dokumenata, ali je najbolje da pre nego što potrošiš mesec dana na njihovo skupljanje, odeš u svoj centar za socijalni rad i vidiš da li ti je potrebno još nešto. Dokumenti koje treba da podneseš uz zahtev su:
  • lična karta na uvid i njena fotokopija za sve punoletne članove porodice;
  • izvod iz matične knjige rođenih za maloletne članove porodice;
  • izvod iz matične knjige venčanih za supružnike;
  • uverenje o imovnom stanju za sve punoletne članove porodice, iz mesta rođenja i mesta prebivališta (dobija se u katastru);
  • uverenje Nacionalne službe za zapošljavanje za nezaposlene članove porodice da su uredno prijavljeni Službi, da nisu odbili prekvalifikaciju, stručno osposobljavanje ili stručno obrazovanje i da nisu korisnici novčane naknade;
  • potvrda o visini primanja u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva za zaposlene članove porodice i one koji se bave privatnom delatnošću;
  • za sve punoletne članove porodice — uverenje od odeljenja za finansije skupštine opštine da se ne zadužuju porezom i doprinosom;
  • ako je brak razveden, kopija presude s visinom utvrđene obaveze izdržavanja;
  • ako su deca vanbračna, kopija presude za izdržavanje ukoliko je ona već doneta;
  • ako ti je prestao radni odnos, kopija rešenja o tome;
  • potvrda da su deca na redovnom školovanju;
  • uverenje Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja da niko u porodici nije korisnik penzije po bilo kom osnovu, a ako je penzioner — potvrdu Fonda o visini primanja za poslednja tri meseca pre meseca u kome se podnosi zahtev;
  • neki centri za socijalni rad traže i broj električnog brojila koje je registrovano na nosioca prava na novčanu socijalnu pomoć i fotokopiju uplatnica za komunalije.
Centar ti neće tražiti sve ove dokumente, već to zavisi od tvoje konkretne situacije. Dok sve to skupiš mislim a ti neće više pasti napamet da bilo šta tražiš od majke Srbije.

Ako je neko dužan da te izdržava

Ako si nesposoban za rad, a postoji neki srodnik koji ne živi s tobom, ali je po zakonu dužan da te izdržava, uz zahtev za utvrđivanje prava na novčanu socijalnu pomoć moraš da priložiš i pravosnažnu sudsku odluku o izdržavanju ili dokaz da si kod nadležnog suda pokrenuo postupak radi utvrđivanja obaveze izdržavanja.

Odgovornost za istinitost podataka

Dužan si da u obrazac uneseš istinite i potpune podatke. Ako centar posumnja u neki od podataka koje si dao, može da traži informacije od mesne kancelarije mesne zajednice u kojoj živiš.
Ukoliko daš neistinite podatke, centar može da podnese prekršajnu prijavu protiv tebe, a predviđena kazna je 5.000 dinara.

Rokovi

Centar mora da donese rešenje o tvom zahtevu u roku od 30 dana, odnosno, za dva meseca ako nađe za potrebno da preispita tačnost podataka koje si im dostavio. U tom roku gledaj da ne umreš od gladi ili da ne zavališ ciglu u izlog da uzmeš pileći parizer jer će poslovodja prodavnice da prijavi nestanak pola radnje.

Žalba

Ako nisi zadovoljan odlukom centra za socijalni rad o tvom zahtevu za dodelu novčane socijalne pomoći, možeš da se žališ u roku od 15 dana od dana prijema rešenja centra.
Žalba se podnosi Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, osim ako je rešenje doneo centar s teritorije Vojvodine ili grada Beograda. U tom slučaju žalbu treba da uputiš Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu, odnosno gradskoj upravi. Vita jela zelen bor.

2 коментара:

  1. Ne lipsi magarce do zelene trave,sta da se jede u medjuvremenu dok se ne skupi sva dokumentacija i odluci komisija...Govna ..pretpostavljam.Drzava svesno to cini jer mi smo za njih kriminalci celog zivota.Jednom lopov uvek lopov...i slicne parole.Bez pravog rada vaspitne sluzbe u zatvoru i podrske drustva po izlasku spirala zla ide svojim neslavnim tokom.

    ОдговориИзбриши
  2. Slazem se stobom u potpunosti nadam se da ce g.Selakovic prepoznati probleme i naci nacin za njihovo resavanje.

    ОдговориИзбриши