недеља, 1. јун 2014.

Sudija za vešanje

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su set od sedam zakona iz oblasti pravosuđa.
Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija uvedena je nova pravosudna profesija – sudija za izvršenje. On će kontrolisati izvršavanje kazne zatvora osuđenih osoba, štititi njihova prava, a učestvovaće i u odlučivanju o beneficijama na koje osuđenici, pod određenim uslovima, imaju pravo.
Zakonom o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera utvrđeno je da se zatvorska kazna može služiti i kod kuće, sa ili bez elektronskog nadzora.

Novim rešenjima regulisano je i pružanje pomoći osuđeniku prilikom pronalaženja smeštaja i ishrane, zaposlenja, dovršavanja školovanja ili stručnog osposobljavanja, uspostavljanja saradnje s nadležnim centrom za socijalni rad zbog davanja novca za podmirenje najnužnijih potreba, kao i pružanja drugih oblika pomoći i podrške.
Izmenama Zakonika o krivičnom postupku, utvrđeno je da policija može da prisluškuje osumnjičene za neko krivično delo samo po nalogu suda, a ne po nalogu javnog tužioca, budući da je Ustavni sud utvrdio da niko ne može da bude prisluškivan bez sudske odluke.

Policija će, na predlog javnog tužioca, moći da presreće i vadi listinge telefonskih razgovora po nalogu sudije za prethodni postupak.
Ukoliko postoji sumnja da je izvršeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, policija može da traži obaveštenja od građana, da raspiše potragu za osobom i predmetima za kojima se traga, da u prisustvu odgovornog lica pregleda određene objekte i prostorije državnih organa, preduzeća, radnji i drugih pravnih lica, ostvari uvid u njihovu dokumentaciju i da je po potrebi oduzme...

Нема коментара:

Постави коментар