недеља, 13. децембар 2015.

Novosti u Zabeli

Ekipa NOVOSTI je obisla osudjenike, koji zatvorsku kaznu izdržavaju u Kazneno-popravnom zavodu “Zabela”, a nemaju završenu osnovnu školu, od naredne godine moći će, ukoliko su zainteresovani, da steknu ovu diplomu. Naime, u saradnji sa Ministarstvom prosvete kreće program opismenjavanja osuđenika, a sve će se odvijati iza zatvorskih zidina gde će Osnovna škola “Sveti Sava” iz Požarevca formirati istureno odeljenje.
Prema rečima Milojice Šutovića, načelnika Službe za tretman, na ovaj način se pruža prilika zatvorenicima da se opismene.
- Oko 150 osuđenika nema završenu osnovnu školu - kaže Šutović. - Program je takav da oni koji nemaju završen nijedan razred osnovne škole, diplomu mogu da dobiju u roku od dve godine, i to od škole koja je licencirana za obrazovanje odraslih.
Šutović ističe i da osuđenici, kroz program izvršenja, mogu i stručno da se usavrše za jedno od pet zanimanja, za koje u ovom zatvoru postoji obuka i da za to, takođe, dobiju diplomu. Reč je o variocima, pekarima, stolarima, kursevima sito-štampe i gajenja voća i povrća u stakleniku.
PROMOCIJA FILMAU zatvoru “Zabela” postoji bioskopska sala sa 200 mesta. Ovde je pre premijere u požarevačkom bioskopu bila projekcija filma “Bićemo prvaci sveta”, a tom prilikom su projekciji prisustvovali i glumci, režiser... Oni koji vole da čitaju mogu da se učlane u biblioteku koja ima više od deset hiljada naslova.
Svojevremeno je u tri najveća zatvora u Srbiji, u Nišu, Požarevcu i Sremskoj Mitrovici sproveden projekat - “Podrška stručnom obrazovanju i obuci u zatvorskim ustanovama”, uz podršku Evropske unije. Tokom dve godine obuku je prošlo 500 osuđenika. Ovaj projekat je pokazao sjajne rezultate i nastavio da živi u sve tri ustanove
- Godišnje kod nas između 130-150 dobije ovakvu diplomu - kaže naš sagovornik. - Pekarima, na primer, obuka traje dva i po meseca, a variocima pola godine. Cilj svega ovoga je da se lakše uklope i snađu kad izađu iz zatvora.
Pored stručnog usavršavanja, u zatvoru postoji mogućnost radnog angažovanja. Savetnik u Službi za tretman ili popularno vaspitač, Ivana Brajković, navodi da, nažalost, nemaju mogućnost da uposle sve osuđenike koji žele da rade.
- U pet paviljona, gde osuđenici grupno izdržavaju kaznu, ima oko 230 ljudi - kaže Ivana Brajković. - Ja sam, između ostalog, zadužena da ih motivišem da učestvuju u realizaciji postojećih programa. Pratimo da li ostvaruju individualne ciljeve, a oni zavise od stručne procene, kao i potreba šta kome treba, ali i od njihovih ličnih kapaciteta. Ako neko nema želju da radi, pokušavamo da radimo na njegovoj motivaciji. Potrebno je vreme i da oni steknu poverenje u nas.
Brajkovićeva kaže da je osuđenicima, poslednjih pet godina koliko radi, svakog dana na raspolaganju.

Нема коментара:

Постави коментар