четвртак, 17. децембар 2015.

Oportunitet cl.236 ZKP

Institut oportunitet predstavlja olaksanje za citav pravosudni sistem, kako sudovima, da smanje broj predmeta, tako I okrivljenima, da uz ispunjavanje odredjenih obaveza tj.placanje odredjene svote novca izbegnu procesuiranje za krivicno delo koje su izvrsili, te na taj nacin izbegnu krivicnu evdidenciju.
Oportunitet konstantno evoluira u krivicnom pravu. Kako u sferi krivicnih dela za koje se moze primeniti, tako I u pitanjima procesnih trenutka u kome se moze predolziti, odnosno obaveza koje se moraju ispuniti da bi se odlozilo krivicno gonjenje do ispunjenja tih obaveza.
Ukoliko ste izvrsili krivicno delo za koje je predvidjena novcana kazna, kazna zatvora do 3 godine, odnosno kazna zatvora od 3 do 5 godina, moze doc do primene ovog institiuta I to na predlog Tuzilastva, odnosno vaseg branioca ili Vas ukoliko nemate branioca. Oportunitet zapravo znaci da umesto sudjenja za delo koje ste izvrsili , svoj dug prema ostecenom I Drzavi ispunite tako sto cete :
1. Ostecenom platiti odredjenu sumu koju Vam tuzilac odredi.
2. Obaviti humanitarni rad u nekoj instituciji, ako nemate sredstava da platite, recimo, a imate vremena da na ovaj nacin ispunite deo svojih obaveza.
3. Da ispunite dospele obaveze izdrzavanja.
4. Da se podvrgnete lecenju od alkoholizma, upotrebe opojnih droga, odnosno da se podvrgnete psihosocijalnim terapijama. Ovo su najucestaliji vidovi ovog instituta, ali pored njih postoje I druge obaveze koje mozete pronaci u clanu 236. ZKP.
Do oportuniteta moze doci pre pokretanja istraznih radnji, ali i posle njih, odnosno nakon obavljanja istaznih radnji, pa cak I na glavnom pretresu (kod sudije koji Vam izrice presudu)
Da bi doslo do primene oportuniteta mora se saglasti osteceni pre svih, ako on ne zeli da se na taj nacin resi problem, vec zeli da Vas vidi pred sudom za krivicno delo kojim ste ga ostetili, onda nema nista od oportuniteta, vec cete morati da dokazujete svoju nevinost kao I svi ostali u krivicnom postupku, u kom vas sud moze osuditi ili osloboditi. Pored saglasnosti ostecenog, potrebno je da se i drzavni organi saglase sa oprtunitetom, a oni se nece saglastiti samo ukoliko je Vasa proslost kriminogena, odnosno ukazuje da ste skloni da cinite takva ili slicna krivicna dela. Kao I kada je to krivicno delo izvrseno na tezi nacin, npr.jedno od krivicnih dela koja se po pravilu ovako okoncavaju je Ugrozavanje javnnog saobracaja iz clana 289 KZ. U kojoj ste nekom ucesniku u saobracaju naneli laku telesnu povredu, medjutim ako ste vozili u pod uticajem alkohola ili ste, eventualno, prosli kroz crveno pa izazvali saobracajnu nezgodu ili udarili pesaka na pesackom prelazu, pa mu naneli laku telesnu povredu – u tom slucaju drzava Vam nece dozvoliti da platite, humanitarno radite ili na treci nacin izbegnete sudjenje.
Period u kome morate obaviti ove obaveze, ukoliko dodje do primene oportuniteta iznosi 6 meseci od trenutka kada je tuzilac doneo resenje o odlaganju krivicnog gonjenja, ali taj period moze biti I kraci, ukoliko se tako dogovorite sa tuziocem.

Нема коментара:

Постави коментар