недеља, 3. септембар 2017.

Ministarka pravde u poseti KPZ u Sremskoj Mitrovici

Ministri pravde i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nela Kuburović i Branislav Nedimović otvorili su danas dvodnevnu izložbu domaće poljoprivredne mehanizacije u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, na kojoj su predstavljene poljoprivredne mašine koje se proizvode u tom zavodu i proizvodi iz oblasti poljomehanizacije više domaćih kompanija

Ministarka Kuburović istakla je da je izložba još jedan pokazatelj da je KPZ u Sremskoj Mitrovici u potpunosti proizvodno orjentisan i da može da stane rame uz rame sa drugim proizvođačima, dok je Nedimović najavio da će država u narednom periodu podržati proizvodnju domaće mehanizacije, kao i da se radi na rešavanju problema velikih subjekata u tom sistemu, poput IMT i IMR.
Zavod je na vreme prepoznao značaj poljoprivrede i davno se na tržištu pozicionirao svojim, sada već svuda prepoznatljivim proizvodima poput Dubravinih prikolica i drljača. Ovi proizvodi Zavoda nisu samo poznati na domaćim prostorima, već i u regionu, a uskoro će biti prisutni i na tržištu EU“, naglasila je Kuburović.
Ona je dodala da se u tom zavodu obavljaju i metalostrugarski radovi, da je razvijena drvna i poljoprivredna proizvodnja i da posebno treba istaći rad štamparije i da je sve to doprinelo da ukupni prihodi te ustanove u poslednje tri godine rastu.
„Oni su u 2014. godini iznosili skoro 280 miliona dinara, a u 2016. godini preko 344 miliona dinara. Verujem da će na kraju ove godine oni iznositi još više“, istakla je ministarka pravde.
Kuburović je rekla i da konstantni prihodi nisu jedini pozitivni primer dobrog upravljanja u tom zavodu i da treba istaći da se velika pažnja posvećuje programima tretmana i postupanju sa osuđenim licima, koji mogu da završe obuke za zanate i da završe osnovnu i srednju školu, bez navođenja podataka da je diploma stečena tokom izdržavanja kazne.
Ministar Nedimović je naglasio da je izložba još jedan pokušaj da se izdigne poljoprivredna mehanizacija Srbije na mesto koje joj pripada, naročito ako se ima u vidu da se u toj grani industrije  u poslednjih 20-30 godina beleži stagnacija i oseka i da postoji ozbiljan problem u pogledu proizvodnje traktora i druge mehanizacije.
Nedimović je podsetio da je analiza Svetske banke od pre nekoliko dana pokazala da postoje četiri sektora u kome Srbija može postići još veću vrednost i veći iskorak i da su tu pored automobilske i metalske i prehrambena i drvoprerađivačka industrija.
Upravnik KPZ u Sremskoj Mitrovici Aleksandar Alimpić naglasio je da je izložba, koja je prva manifestacija takve vrste u nekom od zavoda u sistemu izvršenja krivičnih sankcija u Srbiji, podrška rastućoj privredi Srbije i da naredne godine taj zavod planira da proširi spektar proizvoda i da organizuje Sajam poljoprivrede.

Нема коментара:

Постави коментар